Top kok en oud Sterklasser Jan Smink “De Sterklas haalt het beste in je naar boven”

Jan Smink
Jan Smink

Bocuse d’Or finalist, top kok en oud Sterklasser, Jan Smink, was aanwezig bij de introductiebijeenkomst van de Sterklas op 12 september jl. in het Double Tree by Hilton hotel in Amsterdam. Jan Smink vertelde over zijn ervaringen tijdens de Sterklas opleiding en wat hij aan de opleiding heeft gehad. Jan is er heel duidelijk over: ,,Als je het beste in jezelf in je vakgebied naar boven wilt halen, zijn de Sterklas samen met een goede leermeester de beste basis.”

,,Ik wil eigenlijk altijd goed zijn in wat ik doe. Op mijn werk hoorde ik jaren geleden van collega’s, die de Sterklas deden, over de opleiding. Ik heb mijn leermeester gevraagd of het wat voor mij zou kunnen zijn. Ik kreeg daarbij alle support.  Toen ik er aan begon was het best heel erg pittig.  De eerste 2 jaar  van de Sterklas volgde ik in Eindhoven. Dat was zwaar. Eerst de uren op je werk en dan op je ene vrije dag van Friesland helemaal naar school in Eindhoven. Daarnaast was ik ook nog aan het werk als commis voor de Bocuse d’Or wedstrijd.  Maar als je wat wilt met je leven, dan moet je doorzetten.”

Voormalig Sterklasser Jan Smink
Voormalig Sterklasser Jan Smink

Het vak leren van praktijkmensen

Bij de Sterklas ga je dieper in op allerlei onderwerpen. je leert meer over producten zoals vis, vlees, agf en patisserie. Je leert het vak van praktijkmensen die veel weten. En in de Sterklas leert je om dingen te durven. Bij de Sterklas heb ik bijvoorbeeld geleerd wat wedstrijdkoken is. Dat leert je nadenken, je creativiteit ontwikkelen en je leert plannen en organiseren. Je leert ook jezelf heel goed kennen. Daar heb je later heel veel aan. Als je het beste in jezelf naar boven wilt halen, helpen de Sterklas en je leermeester je daarbij.

Het begint met hard werken en leren wat je en waar je maar kunt. Daarna is het kunnen en durven. Dat zijn belangrijke criteria. Kunnen leer je bij de Sterklas. Durven komt daarna. Zeker als je er zelf voor 100% achter staat wat je doet.  Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Zonder Sterklas had ik niet gedaan wat ik al heb gedaan en had ik niet  bereikt wat ik nu heb. “

Scroll naar boven