Tafelzuur wedstrijd pittige uitdaging

Sterklassers Janneke Lugtenburg en Sabri Bahada zijn de winnaars van de wedstrijd om de Kesbeke(r) trofee, die op 24 oktober 2016 voor het eerste werd georganiseerd voor de Sterklasopleiding bij ROCvanAmsterdam. De 24 Sterklassers werden uitgedaagd om een nieuw tafelzuur en nieuwe Hollandse tapas voor bij de borrel te bedenken en te bereiden. De wedstrijdopdracht bleek een pittige uitdaging.

Het ontwikkelen van creativiteit en het vergroten van productkennis zijn belangrijke onderdelen van de Sterklas-opleiding. Door het meedoen aan wedstrijden met allerlei soorten opdrachten worden Sterklassers uitgedaagd en doen ze veel praktijkervaring op. Onder het kritisch oog van een vakjury onder leiding van SVH Meesterkok Alain Alders, stonden de jury en de culinaire talenten voor een prikkelende opgave. ,,Het vinden van de juiste balans tussen garnituur en specerijen is hier de grootste uitdaging,” benadrukte Alain Alders. ,,Met specerijen moet je voorzichtig omgaan.” Janneke Lugtenburg (restaurant “De Vrienden van Jacob”) en Sabri Bahada (Tuindorphotel ’t Lansink)  hadden die regel het beste begrepen en ingevuld en kwamen als winnaars uit de bus.  Sabri Bahada ontwikkelde een pittige VOC-bloemkool, Janneke een ingelegd bietje met kruidnagel. De winnaars gingen met de trofee naar huis maar ontvangen binnen een aantal weken 100 potjes met het door hen bedachte tafelzuur.

Over Kesbeke Tafelzuren

Kesbeke is producent van authentiek Amsterdamse Tafelzuren. Het bedrijf is in 1948 opgericht. Kesbeke is een ambachtelijk familiebedrijf. Sinds 1999 wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, Oos Kesbeke. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste Amsterdamse inleggerij van tafelzuren. Innovatie speelt er een grote rol. Het ontwikkelen van nieuwe producten is een constante rode draad. Ambacht en handwerk zorgen voor de hoge kwaliteit van elk product. In de wintermaanden worden Amsterdamse uien, wortels, selderij, kappertjes, piccalilly en diverse mixen ingelegd. In de zomer zijn de augurken en komkommers aan de beurt. Het bedrijf werkt samen met SVH Meesterkok Jonnie Boer en organiseert al veel jaren de wedstrijd om de Zilveren Ui voor topchefs. In het bedrijf wordt ruimte gemaakt voor het ontwikkelen van schoolprogramma’s en bedrijfsbezoeken. Met de wedstrijd om de Kesbeke(r) trofee wil Kesbeke Tafelzuren de creativiteit van jonge talenten stimuleren.

Scroll naar boven